Egyoldalú szerződéses feltételek előírása


Előírhatjuk-e az alábbi rendelkezéseket a közbeszerzési szerződésben?
1. A Megrendelő az érvényesíthető kötbért elsősorban a jótállási vagy teljesítési biztosítékból elégíti ki. Amennyiben a biztosíték(ok) összege nem fedezi az érvényesíthető kötbér mértékét, a Megrendelő jogosult a kötbért a Vállalkozó számlájáról letiltani.
2. Amennyiben a Vállalkozó a jótállási biztosítékot az előírt tartalomban, az előírt módon és összeg igazolásával nem küldi meg vagy nem adja át a Megrendelőnek a műszaki átadás-átvételi igazolás kiadásának napjával, a Megrendelő jogosult a jótállási biztosíték összegét a Vállalkozó számlájáról letiltani, és ezt jótállási biztosítékként kezelni a Megrendelő bankszámláján. A Vállalkozó köteles a Megrendelő részére, a Vállalkozó jelen szerződésben megjelölt fizetési bankszámlájának terhére, a biztosíték(ok) határidőben történő meg nem fizetése esetére, a letiltás foganatosítása érdekében banki felhatalmazást adni, legkésőbb a szerződés hatálybalépésének időpontjáig.


Megjelent a Közbeszerzési Levelekben 2023. május 10-én (278. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5096

[…] követelésre.Ugyanakkor a Kbt. 142. § (5) bekezdés miatt szükséges megadni a vitatás jogát, nem lehet a kötbérkiszabás automatikus és egyoldalú, hiszen a Ptk. alapján is megilleti a kötelezettet a szerződésszegés alóli kimentés joga. Az egyoldalú megoldás egyébiránt azt eredményezi, hogy ha esetleg a "letiltást" megelőzően a különbözetet ki szeretné fizetni az érintett, azt sem teheti meg a leírtak alapján, nincs rá szabály.Közbeszerzési szempontból továbbá véleményünk szerint sérül a 134. § (6) bekezdés is, mivel a biztosíték módját az ajánlattevő választja, nem kényszerítheti bármely forma alkalmazására az ajánlatkérő. A "letiltás" az a mód, melyet nem az ajánlattevő választott. A 137. § (4) bekezdése alapján lehetőség van a visszatartásra is, ezért véleményünk szerint az ajánlatkérő sokszínűbb szankciórendszert is […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.