Közbeszerzési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott ajánlat költsége tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Benyújtott ajánlat költségeinek visszaigénylése ajánlati felhívás visszavonása esetén

Kérdés: Ha az ajánlatkérő visszavonja az ajánlati felhívást, és mi már benyújtottuk az ajánlatot, visszaigényelhetjük-e az igazoltan felmerült költségeinket? A jövő évtől milyen szabályozás lesz ebben a kérdésben?
Részlet a válaszból: […]azt bizonyítania, hogy - az ajánlatkérő megsértette a közbeszerzésre, illetőleg a közbeszerzési eljárásra vonatkozó jogszabályok valamely rendelkezését, és - valódi esélye volt a szerződés elnyerésére, valamint - a jogsértés kedvezőtlenül befolyásolta a szerződés elnyerésére vonatkozó esélyét - a)-c) pontok. A jelenleg hatályos szabályok a 2012. január 1-jétől hatályba lépő szabályozásba majdnem szó szerint ugyanúgy kerültek bele, mint az új törvény 165. §-ának (2) bekezdésébe. Tartalmi különbség azonban nincs a hatályos és a jövőben hatályba lépő szabály között. A 2012. január 1-jéről hatályos törvény 165. § (2) bekezdésének a)-c) pontjai szerint ha az ajánlattevő kártérítésként kizárólag az ajánlat elkészítésével és a közbeszerzési eljárásban való részvétellel kapcsolatban felmerült költségeinek megtérítését követeli az ajánlatkérőtől, e kártérítési igény érvényesítéséhez elegendő azt bizonyítania, hogy - az ajánlatkérő megsértette a közbeszerzésre, illetve a közbeszerzési eljárásra vonatkozó jogszabályok valamely rendelkezését, és - valódi esélye volt a szerződés elnyerésére, valamint - a jogsértés kedvezőtlenül befolyásolta a szerződés elnyerésére vonatkozó esélyét. Fentiek egyedül a dokumentáció árának visszaszolgáltatására nem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. december 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Közbeszerzési Levelek adatbázisban: 2857

2. találat: Ajánlatkészítés költségeinek viselése, átháríthatósága

Kérdés: Az ajánlat elkészítésének költsége áthárítható-e az ajánlatkérőre, azaz az beszámítható-e a megkötendő szerződés szerinti árba - nyertesség esetén?
Részlet a válaszból: […]során az adott termék, szolgáltatás vagy beruházási teljesítmény árán kívül az ajánlattevő figyelembe vette az ajánlat elkészítésének költségét is, és azt beépítette árába, akkor a szerződés megkötésével ez beépül a szerződési árba, csak nem jelenik meg külön tételként. Az ajánlatkészítés költségét egyébként az ajánlattevő "szokásos üzleti kockázataként" szokás kezelni, azaz ez jár azzal, ha közbeszerzési eljárásban ajánlatot tesz. A Kbt. arra az esetre viszont tartalmaz rendelkezést, ha az ajánlattevő jogszerűtlen módon esik el egy közbeszerzési szerződéstől. Ilyenkor bíróság előtt indított kártérítési perben kérheti az ajánlat elkészítésével kapcsolatos költségei megtérítését. A kártérítési perben azt kell bizonyítania, hogy az ajánlatkérő megsértette a közbeszerzési szabályokat, továbbá ez a jogsértés kedvezőtlenül befolyásolta a szerződés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. július 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Közbeszerzési Levelek adatbázisban: 1666
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,