Közbeszerzési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott árváltoztatás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Árak megadása az ajánlatban változó jelleggel

Kérdés: A Kbt. alapján van-e lehetőség arra, hogy az árakat nem fixen, hanem változó jelleggel adja meg az ajánlattevő?
Részlet a válaszból: […]összehasonlítása, értékelése tekintetében is lényeges tényező, azaz alapvetően meghatározza, hogy ki lesz, melyik ajánlat lesz az eljárás nyertese. Abban az esetben ugyanis, ha az ajánlatkérő az 57. § (2) bekezdés a) pontja szerint a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás bírálati szempontját választotta, az ellenszolgáltatás (ajánlati ár) összege alapján állítja sorba az ajánlatokat, és az lesz a nyertes, aki a legkedvezőbb árat ajánlotta. Abban az esetben, amikor az 57. § (2) bekezdés b) pontja szerinti, azaz az összességében legelőnyösebb ajánlat kiválasztásának bírálati szempontja alapján történik az értékelés, akkor is számít az ellenszolgáltatás összege, azaz az ajánlati ár, hiszen az 57. § (4) bekezdés szerint a részszempontok között mindig értékelni kell az ellenszolgáltatást. A fentiek alapján tehát úgy véljük, hogy az ajánlatkérőnek kell meghatároznia azt, hogy az adott közbeszerzési eljárásban, az adott közbeszerzési szerződés tekintetében mit tekint ellenszolgáltatásnak, azt az ajánlattevőnek hogyan kell megadnia, és hogyan történik az ajánlati árak összehasonlítása, a legjobb ár, illetve a nyertes ajánlat kiválasztása. Egy 10 évre szóló bérleti szerződés esetén például értelemszerűen változni fognak az ajánlatkérő által fizetett bérleti díjak, mert ilyen a szerződés természete, azaz ebben az esetben fogalmilag kizárt, hogy 10 évre fix bérleti díjat lehessen megajánlani. Ebben az esetben azt lehet előírni, hogy az ajánlattevő az induló bérleti díjat adja meg, és célszerű kikötni, hogy azt a pályáztatás évében és az azt követő évben nem lehet változtatni. Ez tekinthető fix díjnak. Rendelkezni kell továbbá arról is a dokumentációban, illetve a szerződésben,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. április 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Közbeszerzési Levelek adatbázisban: 2649

2. találat: Elmaradt munkákkal kapcsolatos igényérvényesítés

Kérdés: Az ajánlati felhívás mintaköltségvetése szerint a felújítási munkákra 435 tétel anyag- és munkadíját fix áron kellett meghatározni a keretmegállapodás mellékletét képező tételes költségvetésben. A keretszerződés szerint 2009. július 1.-2010. december 31-ig ezeket az árakat kell alkalmazni. 2009. december 1-jéig mindösszesen mintegy nettó 3 000 000 Ft értékű vállalkozási szerződés megkötésére került sor a keretmegállapodáson belül. Kérdésünk az elmondottakkal kapcsolatban: az időarányosan elmaradt munkák hasznát a vállalkozó tudja-e érvényesíteni, tekintettel arra, hogy ugyanazon áron végzett munkák haszna az árkockázat miatt 2009. és 2010. évben nem lehet ugyanannyi?
Részlet a válaszból: […]a keretmegállapodásban meghatározott feltételeket a konzultációra szóló felhívásban, az ajánlatban és a konzultáció során lényegesen nem lehet módosítani. Az ajánlattevő a keretmegállapodásban foglaltakhoz képest az ajánlat Kbt. 57. § (3) bekezdésének a) pontja szerinti részszempontokkal összefüggő tartalmi elemeire vonatkozóan csak a keretmegállapodásban foglaltakkal azonos, vagy annál[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. január 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Közbeszerzési Levelek adatbázisban: 2206
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,