Közbeszerzési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott beszerzés részekre bontása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Beszerzésrészek szétválasztásának tilalma

Kérdés: Úgy hallottuk, hogy a 162/2004. Korm. rendelet szerinti szempontok alapján összetartozó részek az alvállalkozók bevonásának szempontjából sem választhatók szét. Ha az ajánlatban az alvállalkozók bevonása során az ajánlattevő megsérti ezt a rendelkezést, akkor az ajánlat érvénytelen a Kbt. 88. § (1) bekezdésének f) pontja alapján. Ez szorosan értelmezve azt is jelentheti, hogy például egy tetőszerkezeti munka esetében nem vonható be külön alvállalkozó az ácsmunkára és külön alvállalkozó a bádogosmunkára. Vagy épületgépészeti munka esetén nem választhatók szét az alapszerelési és a szerelvényezési munkák alvállalkozói? A komplett tetőszerkezet és a komplett épületgépészeti munka nem választható szét sem szakági üzemeltetési, sem engedélyezési, sem pedig garanciális szempontból?
Részlet a válaszból: […]ajánlatkérő megengedheti ugyan a részajánlattételt, de szorosan összetartozó részeket nem bonthat szét. A kérdésben szereplő példával élve, a tetőszerkezeti munkák elvégzésére lehet részajánlattételt biztosítani, de ezt tovább osztani bádogos-, illetve ácsmunkára, az már nem felel meg az idézett jogszabályi előírásnak. Ez tehát a kérdés egyik része. A kérdés másik része a benyújtott ajánlat érvénytelenségére utal abból az okból, ha az ajánlattevő alvállalkozókat von be olyan munkanemekre, amelyekre önálló ajánlat, illetve részajánlat nem tehető. Az idézett rendelkezés ezt azonban nem tiltja. Az ajánlattevő a Kbt. rendelkezése alapján jogosult alvállalkozót a teljesítésbe bevonni, és saját kompetenciája azt eldönteni, hogy az egyes munkarészeket végzi saját maga, illetve melyeket ad alvállalkozásba. A rendelet idézett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. november 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Közbeszerzési Levelek adatbázisban: 1183