Közbeszerzési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott érvénytelen szerződés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Szerződéskötés bírósági kötelezés alapján

Kérdés: Ha az ajánlatkérőnek fennáll a szerződéskötési kötelezettsége, de valamilyen okból mégsem kíván szerződni, az új módosítás szerint a bíróság előírhatja, hogy szerződjön?
Részlet a válaszból: […]érvényes ajánlatot tett.Ez a módosítás tehát dedikáltan arra a helyzetre vonatkozik, amikor az érdekelt fél semmisségi pert indít, melyben az érvénytelenség megállapítása mellett nyertes ajánlattevőként egyben az új szerződésre vonatkozó szerződéskötési kötelezettséget is igényel a bíróságtól. Ennek megakadályozására az indokolás az alábbiak szerint szól:"A módosítás törvénybe foglalja azt az elvet is, amely - a 4/1999 PJE határozatnak megfelelően - meghatározza, hogy a bírói jogorvoslat lehetősége meddig terjed a szerződést el nem nyert ajánlattevők számára: a szerződés érvénytelenségéről folyó perben a bíróság nem nyilváníthat valamely ajánlattevőt a korábbi közbeszerzési eljárás nyertesének, a Kbt. szerinti szerződéskötési kötelezettség hiányában nem írhat elő ajánlatkérő részére szerződéskötési kötelezettséget."A Kbt. alábbi, 177. §-a tehát eleve feltételezi, hogy nincs szerződéskötési kötelezettsége az érvénytelenségi pert követően az ajánlatkérőnek, azaz az érvénytelenségi pert kezdeményező fél nem léphet kötelezően új jogviszonyba az ajánlatkérővel - még a szerződés érvénytelenségének megállapítása esetében sem.A Kbt. 177. §-ának (4) bekezdése alapján a szerződés közbeszerzési jogsértés miatti érvénytelensége[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. február 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Közbeszerzési Levelek adatbázisban: 3951