Szerződés távol lévők között közbeszerzési eljárásban

Kérdés: Van-e lehetőség arra, hogy a közbeszerzési eljárás alapján kötendő szerződés távol lévők között jöjjön létre, és ha igen, milyen szerződéskötési módok megengedettek?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...is minden kétséget kizáróan megállapítható. Közbeszerzési eljárásban tehát az egyszerű e-mail útján történő szerződéskötés az írásbeliség szigorú követelménye miatt biztosan nem alkalmazható, de a gyakorlatban – a közbeszerzési eljárás alapján...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2021. október 13.

EKR-be feltöltött dokumentumok elektronikus aláírásának szükségessége

Kérdés: Szükséges-e az EKR-be feltöltött dokumentumokat elektronikus aláírással ellátni, vagy tekinthetjük úgy, hogy az EKR a vonatkozó jogszabály szerint biztosítja a feltöltött dokumentum megváltoztathatatlanságát, így az elektronikus aláírás használata okafogyottá válik?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kérdés nagyon helyesen számon kéri az írásbeliséget, mely a Kbt. 41. §-a alapján szükséges lenne. Az elektronikus közbeszerzés részletes szabályairól szóló 424/2017. kormányrendelet szabályai azonban a Kbt. 198. § 8. pontjának felhatalmazó rendelkezése...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. június 20.
Kapcsolódó címkék:  

Időbélyegző mint feltétel elektronikus aláírás alkalmazásánál

Kérdés: Amennyiben elektronikus aláírást alkalmazok, szükséges-e hogy időbélyegző is legyen a dokumentumon?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...ezért az időbélyegző alkalmazásával nem vitatható, hogy milyen órának megfelelően került időbélyeg az adott dokumentumra.A Kbt. írásbeliségre vonatkozó főszabálya az alábbiakban csak és kizárólag az elektronikus aláírásról rendelkezik,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. november 8.
Kapcsolódó címkék:  

Elektronikus úton történő kapcsolattartás módjának értelmezése

Kérdés: Jól gondolom-e, hogy csak a kötelezettségvállalásra alkalmas ajánlattevői nyilatkozatok, igazolások megküldésére vonatkozik a Kbt. 41. §-ának (4) bekezdése, miszerint a nyilatkozatok, igazolások kizárólag fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott formában továbbíthatók elektronikusan? [257/2007. kormányrendelet 6. §; 13/2005. IHM rend. 2. §-ának e) pontja, 4. §-ának (2) és (4) bekezdése.] Az egyszerű másolati példányban is elfogadható dokumentumokra ez nem vonatkozik. Értelmezésem szerint az ajánlatkérő által kiküldött dokumentumokra szintén nem vonatkozhat, hiszen azok nem minősülnek nyilatkozatnak. Megfelelő ez az értelmezés?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Kbt. írásbeliségre vonatkozó szabályai a nyilatkozattételre, azaz az ajánlatkérő és a gazdasági szereplők közötti kommunikációra vonatkozóan az írásbeli forma alkalmazását teszik kötelezővé. A Kbt. 41. §-a szerint a kapcsolattartás elektronikus úton...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. január 11.

Kommunikáció formája, kötöttsége közbeszerzési eljárásban

Kérdés: Ha e-mailben kérek kiegészítő tájékoztatást, arra e-mailben válaszol az ajánlatkérő, avagy megteheti, hogy telefaxon küldi meg a választ?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...formában lebonyolított eljárásról beszélünk, hanem elektronikus levelek küldéséről.Mivel ebben az esetben is biztosítani kellene az írásbeliséget a Kbt. szerint, emiatt elvileg az elektronikus leveleket is alá kellene írni elektronikus aláírással (2001. évi XXXV...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. szeptember 9.

Közbeszerzési dokumentumok kézbesítési formája

Kérdés: Az ajánlatkérő fenntartotta magának a jogot, hogy az eljárás során hagyományos, postai úton küldje meg az egyes dokumentumokat a gazdasági szereplőknek, azzal a feltétellel, hogy azt a közbeszerzési törvény nem zárja ki. Milyen esetek azok, melyekben a törvény kizárja ezt a lehetőséget?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Kbt. írásbeliségre vonatkozó szabályai a postai úton történő megküldést csak kivételes esetben teszik lehetővé.A közbeszerzési törvény 35. §-ának (1) bekezdése értelmében az ajánlatkérő és a gazdasági szereplők között minden nyilatkozattétel – ha...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. június 10.
Kapcsolódó címkék:  

Kérelem megküldése postai úton

Kérdés: Az ajánlatkérő kizárhatja-e azt, hogy a kiegészítő tájékoztatás iránti kérelmemet postán adjam fel?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...eljárásban harmadik napon kérték, az ajánlatkérő azonban nem tudja a tájékoztatást a (2) bekezdés szerinti határidőben megadni.Az írásbeliség definíciója a Kbt. alapján az alábbi lehetőségeket tartalmazza – Kbt. 35. §-ának (1)–(5) bekezdései.Az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. április 15.
Kapcsolódó címke:

Ajánlattételi felhívás megküldése e-mailben

Kérdés: Megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, ha a nem hirdetménnyel induló, nem elektronikus közbeszerzési eljárás során az eljárást megindító ajánlattételi felhívást kizárólag e-mailben küldi meg az ajánlatkérő az ajánlattételre felkért gazdasági szereplő részére? Szükséges-e ilyenkor elektronikus aláírással ellátni a dokumentumot?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...A felhívásnak a kérdésben jelzett formában történő eljuttatása tehát nem felel meg a Kbt. 35. § (1)–(2) bekezdéseiben foglalt írásbeliségre vonatkozó...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. március 11.
Kapcsolódó címke:

Hiánypótlás központi e-mail címre

Kérdés: Mennyire célszerű élni azzal az ajánlatkérő által biztosított lehetőséggel, hogy a hiánypótlás elektronikus úton is megküldhető egy központi e-mail címre jelszó nélkül olvasható, de nem módosítható pdf-fájlként? Ha az ajánlatkérő a felhívásban a fenti fájlformátumon kívül másról nem rendelkezik, van további követelmény az ajánlattevővel szemben? Elegendő a levelezőrendszerben a kérési/olvasási visszaigazolás beállítása? Vagy az ajánlatkérő feladata, hogy tájékoztasson az elektronikusan megküldött dokumentum beérkezésének tényéről? Ezzel szerepét veszti az eredeti példány megléte, irányadósága?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...A hiánypótlás kérdésben jelzett formában történő eljuttatása tehát nem felel meg a Kbt. 35. § (1)–(2) bekezdéseiben foglalt írásbeliségre vonatkozó szabályoknak. További problémát jelent, hogy akár elektronikusan aláírt dokumentum esetében sem lehet biztos...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. március 11.
Kapcsolódó címkék:  

Iratátvétel visszaigazolása az ajánlatkérő számára

Kérdés: Az ajánlatkérő előírta, hogy az ajánlattevőnek e-mailben vagy telefaxon vissza kell igazolnia, hogy a részére küldött iratokat – ideértve a kiegészítő tájékoztatást is – megkapta. Hol tartalmaz a jogszabály ilyen kötelezettségeket? Előírhatja ezt az ajánlatkérő?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...visszaigazolási kötelezettség a Kbt. írásbeliségre vonatkozó szabályából adódhat.A Kbt. e vonatkozásban az alábbiak szerint fogalmaz:– az ajánlatkérő és a gazdasági szereplők között minden nyilatkozattétel – ha e törvényből más nem következik –...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. február 18.
Kapcsolódó címke:
1
2
3