Késedelem ajánlatkérői mulasztás miatt

Kérdés: Egy évre kötöttünk szerződést az ajánlatkérővel, aki eseti megrendelések alapján kérheti a teljesítést. Az eseti megrendelésekhez szükséges dokumentumokat a megrendeléssel egy időben, megfelelő megrendelési határidővel kell leadnia a szerződés szerint. Ehhez képest az ajánlatkérő folyamatosan késik, emiatt mi nem tudjuk a megrendeléseket határidőre teljesíteni. Erre az esetre a szerződés nem tartalmaz rendelkezést. A mi késedelmünk viszont kötbérezett. Mit tehetünk?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...fogalmilagkizárt a kötelezetti késedelem, így az ajánlattevő késésének mértékekötbérmentesnek kell lennie. A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 303. §-ának (3)bekezdése értelmében a jogosult késedelme a kötelezett egyidejű késedelmétkizárja. E rendelkezés...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. szeptember 19.
Kapcsolódó címkék:  

Kötbérszámítási alap

Kérdés: A kötbér a bruttó vagy a nettó beszerzési érték után számítandó? Jogszerű-e az a kiírás, ahol a kötbér a bruttó beszerzési ár meghatározott százaléka, holott a közbeszerzés értéke nettó érték?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kötbérre vonatkozó rendelkezéseket a Ptk. tartalmazza azalábbiak szerint.A Polgári Törvénykönyv 246. §-ának (1) bekezdése szerint akötelezett meghatározott pénzösszeg fizetésére kötelezheti magát arra azesetre, ha olyan okból, amelyért felelős, nem vagy...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. augusztus 8.
Kapcsolódó címkék:  

Köztartozásmentes adatbázisban szereplő ajánlattevő igazolási kötelezettsége

Kérdés: A Kbt. legutóbbi módosítása szerint kötelezhető-e az ajánlattevő a kifizetéshez eredeti nullás igazolás megküldésére, ha szerepel a köztartozásmentes adózók listájában? Ha nem, pontosan melyik jogszabály vonatkozik erre?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...– a) és b) pontok.Kifizetést teljesítőnek minősül az ajánlattevő, a Kbt.szerinti alvállalkozó, valamint a polgári jog, azaz a Ptk. szerintialvállalkozó.A (2) bekezdés szerint a közbeszerzések teljesítéséhezkapcsolódóan megkötött mindegyik szerződés esetén...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. július 18.
Kapcsolódó címke:

Nemleges adóigazolás mint a számlakifizetés feltétele

Kérdés: A számla kifizetésének feltétele a nemleges adóigazolás? Ezt az eljárás elején vagy a számlakiállítás előtt kell csatolni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...adózói adatbázisban.Kifizetést teljesítőnek minősül az ajánlattevő, a Kbt.szerinti alvállalkozó, valamint a polgári jog, azaz a Ptk. szerintialvállalkozó.Az Art. 36/A. §-ának (2)–(8) bekezdése a kérdés kapcsán akövetkező előírásokat tartalmazzák:–...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. június 27.
Kapcsolódó címke:

Ajánlatkérő igénye opciós mennyiségre

Kérdés: Mit jelent az, ha ajánlatkérő a felhívásban fix mennyiség mellett opciós mennyiségre is igényt tart ajánlattevő részéről? Az opciós mennyiséget milyen pontossággal kell meghatározni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...opcióról, azaz a vételi jogról a Ptk. 375. §-arendelkezik. A jogszabályhely első bekezdése szerint ha a tulajdonos másnakvételi jogot (opció) enged, a jogosult a dolgot egyoldalú nyilatkozattal megvásárolhatja.A vételi jogra vonatkozó megállapodást – a dolog és...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. június 27.
Kapcsolódó címke:

Opció ellenértéke a fix mennyiség díjában

Kérdés: Jogszerű-e az a kikötés, hogy a megrendelt fix mennyiség díja tartalmazza a vételi jog ellenértékét, azaz az opciós mennyiség díját is?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...szerint nem, mert az opció kikötése eseténtekintettel kell lenni a Ptk. vonatkozó szabályaira.A Ptk. 375. §-a szerint– ha a tulajdonos másnak vételi jogot (opció) enged, a jogosulta dolgot egyoldalú nyilatkozattal megvásárolhatja. A vételi...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. június 27.
Kapcsolódó címke:

Igényérvényesíthetőség opciós mennyiség le nem hívása esetén

Kérdés: Jogszerű-e az a kikötés, hogy ajánlatkérő jogosult az opciós mennyiségre, de nem köteles azt lehívni, és ha ajánlatkérő ilyen mennyiséget nem rendel, akkor ajánlattevő nem élhet semmilyen igénnyel? De mivel a rendelésre számítani kell, erre ajánlattevőnek készülnie kell, mely költségeket jelent. Kártalanításra sem jogosult ebben az esetben?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Ptk. 375. §-ának (1) bekezdése szerint ha a tulajdonosmásnak vételi jogot (opció) enged, a jogosult a dolgot egyoldalú nyilatkozattalmegvásárolhatja.A Ptk. hivatkozott rendelkezése alapján megállapíthatjuk,hogy az opció (vételi jog) jogintézményének lényege abban áll,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. június 27.
Kapcsolódó címke:

Csomagolás paramétereinek meghatározása ajánlatkérő által

Kérdés: Az ajánlatkérő milyen mélységig határozhatja meg egy termék szállításra történő csomagolásának minőségét, adattartalmát?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...eljárás alapján megkötött szerződésekre – a 306. és 306/A. §-ábanfoglalt rendelkezéseken túlmenően – "egyebekben a Ptk. rendelkezéseit kellalkalmazni".Ebből következően azokban a szerződési kérdésekben, tartalmielemekben, amelyekre a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. június 27.
Kapcsolódó címke:

Kapcsolt vállalkozások többszörös megjelenése egy eljárásban

Kérdés: Többszörös megjelenésnek tekinthető-e és tiltott-e a kapcsolt vállalkozások külön-külön ajánlattevőként való pályázása egyazon közbeszerzési eljárásban?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...rendelkezéseiközött. A törvény rendelkezése szerint kapcsolt vállalkozás:– az adózó és az a személy, amelyben az adózó – a Ptk.rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával – közvetlenül vagy közvetve többségibefolyással rendelkezik,– az adózó és az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. június 6.
Kapcsolódó címkék:  

Inflációkövetés kizárása többéves szerződésnél

Kérdés: Jogszerű-e az, hogy egy négyéves időtartamú szerződés esetén az ajánlatkérő nem ad lehetőséget a vállalkozói díj inflációkövetésére?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...szempontból az előírás nem ütközik kógensszabályba. A Ptk. mint a szerződéseket szabályozó alaptörvény is megengedi,hogy a szerződés tartalmában a felek szabadon állapodjanak meg, ebbe beleférhetaz is, hogy fix áron kötnek több évre szóló szerződést...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. május 16.
1
…
17
18
19
…
32