Közbeszerzési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott bírósági eljárás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Szerződéskötés bírósági kötelezés alapján

Kérdés: Ha az ajánlatkérőnek fennáll a szerződéskötési kötelezettsége, de valamilyen okból mégsem kíván szerződni, az új módosítás szerint a bíróság előírhatja, hogy szerződjön?
Részlet a válaszból: […]érvényes ajánlatot tett.Ez a módosítás tehát dedikáltan arra a helyzetre vonatkozik, amikor az érdekelt fél semmisségi pert indít, melyben az érvénytelenség megállapítása mellett nyertes ajánlattevőként egyben az új szerződésre vonatkozó szerződéskötési kötelezettséget is igényel a bíróságtól. Ennek megakadályozására az indokolás az alábbiak szerint szól:"A módosítás törvénybe foglalja azt az elvet is, amely - a 4/1999 PJE határozatnak megfelelően - meghatározza, hogy a bírói jogorvoslat lehetősége meddig terjed a szerződést el nem nyert ajánlattevők számára: a szerződés érvénytelenségéről folyó perben a bíróság nem nyilváníthat valamely ajánlattevőt a korábbi közbeszerzési eljárás nyertesének, a Kbt. szerinti szerződéskötési kötelezettség hiányában nem írhat elő ajánlatkérő részére szerződéskötési kötelezettséget."A Kbt. alábbi, 177. §-a tehát eleve feltételezi, hogy nincs szerződéskötési kötelezettsége az érvénytelenségi pert követően az ajánlatkérőnek, azaz az érvénytelenségi pert kezdeményező fél nem léphet kötelezően új jogviszonyba az ajánlatkérővel - még a szerződés érvénytelenségének megállapítása esetében sem.A Kbt. 177. §-ának (4) bekezdése alapján a szerződés közbeszerzési jogsértés miatti érvénytelensége[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. február 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Közbeszerzési Levelek adatbázisban: 3951

2. találat: Elhúzódó bírósági eljárásban hozott döntés hatása az adott közbeszerzésre

Kérdés: A Döntőbizottság határozatával az ajánlatkérő eljárást lezáró döntését megsemmisítette. Az ajánlatkérő a határozatot a bíróság előtt megtámadta, az ügyben a bíróság a döntés meghozatalát követő 8 hónappal későbbi időpontra tűzte ki a tárgyalást. Az eltelt időre figyelemmel, milyen gyakorlati "haszna" lehet annak, ha a bíróság úgy dönt, hogy a KDB határozata jogsértő volt?
Részlet a válaszból: […]Kbt. jelenleg várható jogorvoslati szabályainak módosulása is érinti a kérdést, de el kell fogadnunk, hogy a bíróságok ügymenetének gyorsítása elsősorban nem közbeszerzési kérdés, és a jelenlegi helyzet megváltoztatásához a hazai jogorvoslati hajlandóság
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. január 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Közbeszerzési Levelek adatbázisban: 1495
Kapcsolódó tárgyszavak: