Közbeszerzési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott értékhatáron kívüli ajánlat tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Tárgyalási lehetőségek értékhatáron kívül eső ajánlatok beérkezése esetén

Kérdés: Amennyiben egy "alacsonyabb értékhatárú" (például egyszerű vagy nemzeti értékhatár alá tartozó) eljárásra csak az értékhatáron kívül eső ajánlatok érkeznek, van-e mód arra, hogy a Kbt. előírásainak megfelelően tárgyaljunk, és ennek eredményeként csökkenjenek az árak a megfelelő értékhatár alá? (Például nemzeti rezsimben nyílt eljárásban csak a közösségi értékhatárt meghaladó ajánlatok érkeznek.) A Kbt. lehetővé teszi, hogy a három legjobb ajánlattevővel (meghatározott feltételek teljesülése esetén) tárgyaljon az ajánlatkérő. Ez a lehetőség fennáll-e ebben az esetben is? Másképp kell-e viszonyulni ebből a szempontból egy nyílt eljáráshoz, mint egy eleve tárgyalásosként meghirdetett eljáráshoz, amelynél az ajánlati kötöttség csak a tárgyalások végén áll be? Az előzőek analógiájára egy tárgyalásosként meghirdetett egyszerű eljárásnál mi a helyzet?
Részlet a válaszból: […]meghívásos eljárásban tesz lehetővé ártárgyalást a felek között, más eljárásokban nem, de ott is csak és kizárólag a 254. § (1) bekezdése szerinti két esetben. Az ártárgyalás során a felkért ajánlattevők az ellenszolgáltatás mértékére - az eredeti ajánlathoz képest - csak kedvezőbb ajánlatot tehetnek. A leírtak alapján a nem tárgyalásos eljárásként meghirdetett egyszerű eljárásban sem lehet tárgyalni. Úgyszintén nincs lehetőség ártárgyalásra közösségi eljárásrendben lefolytatott nyílt vagy meghívásos eljárásban. De az értékhatár problémája itt nem is jelentkezik. [A Kbt. 254. § (1) bekezdésének a) és b) pontja szerint az ajánlatkérő az ajánlatok 81. § (4) bekezdése szerinti értékelését követően tárgyalást akkor kezdeményezhet, ha egyik ajánlattevő sem, vagy az összességében legelőnyösebb[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. augusztus 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Közbeszerzési Levelek adatbázisban: 728