Közbeszerzési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Egyetemleges felelősség, alvállalkozói részesedés aránya

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2010. augusztus 30. (Közbeszerzési Levelek 118. szám, 2462. kérdés)

Olvasói kérdés Ajánlattevővel egyetemleges a felelőssége az alvállalkozónak és az erőforrást nyújtó szervezetnek? A felelősség jellege függ-e attól, hogy milyen mértékű az alvállalkozó igénybevétele? Kérdésünk még, hogy elképzelhető-e a gyakorlatban az, hogy a közbeszerzési eljárásban megkötött szerződést 90 százalékos mértékben az alvállalkozó teljesíti, és ajánlattevő részvétele csupán 10 százalékos?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]teljesítést. Polgári jogi értelemben tehát nincs egyetemleges felelőssége az ajánlattevőnek és az alvállalkozónak, illetve az erőforrást biztosító szervezetnek. A felelősség jellege nem függ a közreműködés mértékétől. Egyetemleges felelősség jellemzően abban az esetben áll elő, ha két vagy több ajánlattevőből álló konzorcium tesz ajánlatot. Ilyen esetben a konzorcium minden tagját egyetemleges felelősség terheli a szerződés teljesítéséért. Véleményünk szerint, miután az alvállalkozó igénybevételére vonatkozó rendelkezések nem határozzák meg azt, hogy milyen mértékű lehet az alvállalkozó igénybevétele a szerződés teljesítésében, csak azt írják elő a rendelkezések, hogy a 10 százaléknál nagyobb mértékű alvállalkozót kell megadni - ezt[…]

Figyelmébe ajánljuk

Nyilatkoztunk arról, hogy az alvállalkozó milyen arányban részesül majd az árbevételből. A szerződés teljesítésének idejére ez az arány változott - rosszul mértük fel az arányt az ajánlattételkor -, de az alvállalkozói minőséget a változás nem érintette. Mit kell...

Tovább a teljes cikkhez

Kinek a felelőssége, ha az alkalmasságba és értékelésbe bevont szakember helyett mégis más teljesít, és ezt nem foglalják írásba a felek? Ez egy olyan kötelezettség, amit mindenképpen az ajánlatkérőnek kell tudnia, nem másnak?

Tovább a teljes cikkhez

Hogyan alakul a megrendelő kártérítési felelőssége akkor, ha a szerződésben foglalt, megrendelőt terhelő feltételek, kötelezettségek teljesítése a megrendelő anyavállalata hibájából hiúsult meg?

Tovább a teljes cikkhez

Ki a felelős az eljárás dokumentálásáért, valamint a dokumentáció megőrzéséért abban az esetben, ha több (például 10-15) ajánlatkérő közös tenderét egy megbízott szervezet vagy személy bonyolítja le? Mi az elfogadható gyakorlat ebben a kérdésben?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére