Közbeszerzési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott fizetési kötelezettség nemteljesítése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Felelősség fizetési kötelezettség nemteljesítése miatt

Kérdés: Májusban átadott homlokzat utólagos szigetelési munkálataira az állami pénzek közül egy sem érkezett meg. Ezért kit terhel a felelősség? Nekünk a kölcsön kamata ketyeg, de ezt sehol nem tudjuk érvényesíteni, mert akkor egyetlen munkánk sem lenne.
Részlet a válaszból: […]jelenleg hatályos rendelkezései pedig 15 napos fizetési határidőt írnak elő. Ez alól az EU-s támogatásból finanszírozott közbeszerzéseknél van eltérés, ott ugyanis korábban 60 napos fizetési határidőt engedett a törvény, amely időtartamot a jelenlegi szabályozás lecsökkentette 45 napra. Fentiek alapján tehát elsősorban a szerződési rendelkezések határozzák meg, mikor, milyen határidőben, milyen időpontban kell az ajánlatkérőnek fizetnie, amely rendelkezéseknek természetesen összhangban kell lenniük a hivatkozott közbeszerzési rendelkezésekkel. Ebből következően a nyertes ajánlattevőként szerződő fél az ajánlatkérőtől kérheti a díj megfizetését, késedelem esetén a szerződés szerinti kamatokkal együtt. Sajnos, eléggé általánosnak tekinthető jelenség, hogy a nemfizető ajánlatkérő az ajánlattevő "jó szívére" apellál, és úgy gondolja, hogy ígérgetéssel el tudja kerülni a késedelem következményeinek felvállalását. Véleményünk szerint a tisztességes üzleti kapcsolat lényege éppen az, hogy mindkét fél teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségét, és aki mégsem tud ennek az elvárásnak megfelelni, az kártalanítja a sérelmet szenvedett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. január 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Közbeszerzési Levelek adatbázisban: 2589