Közbeszerzési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott CPV-kód azonossága tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: CPV-kód, egybeszámítás

Kérdés: Kbt. 40. § ...(2) "A becsült érték kiszámítása során mindazon árubeszerzések vagy építési beruházások vagy szolgáltatások értékét egybe kell számítani, amelyek a) beszerzésére egy költségvetési évben kerül sor [a 39. § (1) bekezdése szerinti eset kivételével], és b) amelyek beszerzési tárgya és rendeltetése azonos, vagy felhasználásuk egymással közvetlenül összefügg, felhasználásuk ugyanabban az évben történik, de rendeltetésük különbözik." Egybe kell-e számítani az olyan árukat, amelyek CPV-kódja azonos vagy közel azonos, és mindkettőt azonos (például: kutatás-fejlesztési) területen használnánk fel, de teljesen más rendeltetéssel, céllal? Egybeszámítandó például, ha intézetünk beszerezni kíván mérőeszközöket - mindkettő 38300000-8 Mérőeszközök -, de egyiket teljesen más célra (például: aszfaltvizsgálat) használnánk a jövőben, mint a másikat (például: fékpad mérőeszköze)?
Részlet a válaszból: […]és rendeltetése azonos, vagy felhasználásuk egymással közvetlenül összefügg - Kbt. 40. §-ának (1) bekezdése, (2) bekezdésének a)-c) pontjai. A hatályos rendelkezésekből következően ismét három előfeltételt kell megvizsgálni a közbeszerzési tárgyak egybeszámítása érdekében. Az első - az (a) pont szerinti -, hogy azonos költségvetési éven belül történjen a beszerzés. Ez jelen esetben teljesül. A második - a b) pont szerinti -, hogy egy ajánlattevővel lehessen szerződni. Ennek a feltételnek a teljesüléséhez az szükséges, hogy legyen a piaci környezetben olyan potenciális partner, szállító, forgalmazó, amelytől a különböző mérőeszközök, a példaként említett aszfaltvizsgálati és fékpadmérőeszközök beszerezhetők. Ha nincs ilyen piaci cég, akkor ez a feltétel nem teljesül, és ebben az esetben a 3. feltételt már nem is kell vizsgálni. Amennyiben van olyan piaci cég, amelytől az eszközök beszerezhetők, akkor a 3. feltételt is meg kell vizsgálni. A harmadik - a c) pont szerinti - tulajdonképpen két további feltételt fogalmaz meg. Vagy a beszerzési tárgyaknak és rendeltetésüknek kell azonosnak lenniük, vagy ha különböző beszerzési tárgyakról van szó, akkor a felhasználásuknak kell összefüggni egymással. Az első fordulat a példa szerinti esetben - véleményünk szerint - attól nem teljesül, hogy mindegyik eszközt kutatás-fejlesztési területen használják fel, mert az aszfaltvizsgálati mérőeszköz, illetve a fékpadmérőeszköz tekintetében sem azok tárgya, sem azok rendeltetése nem ugyanaz. A felhasználás összefüggése tekintetében azt kell vizsgálni, hogy a mérőeszközök ugyanabban a vizsgálatban, vagy ugyanabban a munkafolyamatban kerülnek-e használatra, azaz egymáshoz kapcsolódik, egymásra épül-e az alkalmazásuk. Abban az esetben, ha nem ugyanabban a munkafolyamatban használja az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. május 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Közbeszerzési Levelek adatbázisban: 2667
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,