Közbeszerzési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott előzetes kontroll tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Nagy értékű beszerzések előzetes kontrollja

Kérdés: Hatályba lépett a 1132/2009. Korm. határozat, melynek következtében sürgőssé vált beszerzési eljárásunkat nem tudtuk megindítani. 3 évre tervezett beszerzésről van szó, melynek becsült értéke 118 000 000 Ft. Az idő sürget, válasz pedig nem érkezik a beszerzés időszerűségével kapcsolatban a monitoring-munkacsoporttól. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ez a folyamat akár 1-2 hónapig is eltarthat. A kormányhatározat miatti időveszteség azt fogja eredményezni, hogy nem tudjuk időben elindítani az eljárást, így ellátatlan területekkel, félmegoldásokkal kell számolnunk a későbbiekben. Mire számíthatunk a monitoringbizottságtól, és mit tehetünk ebben a helyzetben?
Részlet a válaszból: […]várakoznak, esetleg megküldik, majd válasz hiányában megindítják eljárásukat. Mivel a kormányhatározat 6. pontja szerint akár a miniszterhez is lehet fordulni a kérdésben, aki a kormány állásfoglalását tudja kérni a kormányhatározat szerint, teljesen életszerűtlenné teszi azt a helyzetet, amikor a munkacsoport azért nem foglal állást, mert még szervezés alatt van. Ha tehát gyors megoldásra törekszenek, több megoldás is ismert a piacon, melyeket az alábbiakban ismertetünk. 1. A beszerzés értékének 50 millió forint alá szorítása. Akár több 50 millió forint alatti becsült értékű eljárás párhuzamos megindítására is lehetőség van, ezt a kormányhatározat lehetővé teszi. Az 1. pont ugyanis annyira pontatlan, hogy a Kbt. 40. § (2) bekezdésének betartása csak a rezsim kiválasztására vonatkozik, azaz ha több 50 millió forint alatti eljárást közösségi rezsimben indít meg az ajánlatkérő, attól még az egyes eljárások értéke 50 millió forint alatt lesz, hiszen nem becsült értékről szól az 1. pont. 2. A korábban fennálló szerződés módosítása, mely talán az egyik legkockázatosabb megoldás, hiszen a monitoring-munkacsoportra váró ajánlatkérői szerződésmódosítási indokolására még nem volt példa, mint körülményekben beállt lényeges változás megjelölésére. 3. Hasonlóan kockázatos a hirdetmény nélküli[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. november 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Közbeszerzési Levelek adatbázisban: 2135
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,