Résztvevői minőség korlátjai közbeszerzési eljárásban

Kérdés: Ha egy közbeszerzési eljárásban nem vagyok ajánlattevő, nem teszek közös ajánlatot más ajánlattevővel, és nem vagyok erőforrást nyújtó szervezet sem, akkor lehetek-e több ajánlattevőnek egyidejűleg ugyanabban a közbeszerzési eljárásban 10 százalék feletti alvállalkozója? 2009. július 22-étől a Kbt. módosított 70. §-ának (4) bekezdése nem egyértelmű, több helyről kértem információt – jogászoktól is –, mindenki mást mond. Az április 1-jei változás szerint "...nem vehet részt egynél több ajánlattevő (közös ajánlattevő) a közbeszerzés értékének tíz százalékát meghaladó mértékben igénybe venni kívánt alvállalkozójaként és erőforrást nyújtó szervezetként". Eszerint egyértelmű, hogy nem lehetek egyszerre több ajánlattevőnél ugyanabban az eljárásban 10 százalék feletti alvállalkozó. Július 22-től "...nem jelenhet meg több ajánlattevő (közös ajánlattevő) ajánlatában egyidejűleg a közbeszerzés értéknek tíz százalékát meghaladó mértékben igénybe venni kívánt alvállalkozóként és erőforrást nyújtó szervezetként". Nem tudni, hogy most ez is jelenti, hogy egyidejűleg nem lehetek több ajánlattevőnél 10 százalék feletti alvállalkozó, vagy azt jelenti, hogy egyszerre nem lehetek 10 százalék feletti alvállalkozó, és erőforrást nyújtó szervezet egyszerre több ajánlattevőnél?
Részlet az állásfoglalásából: […] Véleményünk szerint, elemezve a szöveg változását, továbbá amódosítás indokolását, nem változott a szöveg jelentése, azaz továbbra sincslehetőség egy eljárásban (részajánlattétel esetén azonos részben) többajánlattevő 10 százalékot meghaladó mértékben igénybe...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. november 9.
Kapcsolódó címkék:    

Új kizáró okok hatálya

Kérdés: Az új kizáró oki szabályok hatálybalépése hogyan értelmezhető?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...60. § (1) bekezdésének 2009. június 1-jétől hatályos g)pontja szerint az eljárásban nem lehet ajánlattevő, alvállalkozó vagyerőforrást nyújtó szervezet, aki/amely az államháztartásról szóló 1992. éviXXXVIII. törvény (Áht.) 15. §-a (5) bekezdésének...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. október 19.
Kapcsolódó címke:

Nyilatkozat többségi befolyásról

Kérdés: A kiírás szerint a nyertes ajánlattevőnek nyilatkoznia kell arról, hogy van-e olyan gazdálkodó szervezet, amely felett a Ptk. szerinti többségi befolyást gyakorol. Ennek mi az értelme?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...az erőforrás-szervezet bevonása esetén relevánstöbbségi befolyásra utal a nyilatkozat. Az erőforrás-szervezet bevonásánakegyes alkalmassági kritériumok biztosítására csak a Ptk. szerinti többségibefolyás fennállta esetében van lehetőség.A Kbt. 4. § 3/D...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. október 19.
Kapcsolódó címke:

Harmadik személy beruházása mint referencia

Kérdés: A Kbt. 67. § (2) bekezdés a)-c) pontjai szerint az ajánlattevőnek a szerződés teljesítéséhez szükséges műszaki, illetőleg szakmai alkalmassága építési beruházás esetén igazolható az előző, legfeljebb öt év legjelentősebb építési beruházásainak ismertetésével; a teljesítéshez rendelkezésre álló eszközök, berendezések, illetőleg műszaki felszereltség leírásával; az ajánlattevő, illetve vezető tisztségviselői végzettségének és képzettségének ismertetésével ... Fentiek alapján – véleményünk szerint – a 67. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott beruházások nem szükségszerűen az ajánlattevő saját beruházásai kell, hogy legyenek, azaz a rendelkezés alapján az ajánlattevő alkalmasságát nem saját, hanem harmadik személy beruházásával is igazolhatja, azaz nem saját beruházását is referálhatja, azokra referenciaként hivatkozhat. Jól gondoljuk?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...az az értelmezés,mely szerint a Kbt. nem írja elő, hogy az ajánlattevő alkalmassága a 67. § (2)bekezdés a) pontja szerinti, és nem erőforrást nyújtó szervezetre valótámaszkodással történő igazolása esetén kizárólag az ajánlattevő sajátberuházásai...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. október 19.
Kapcsolódó címke:

Projekttársaságon keresztüli teljesítés mint referencia

Kérdés: A nyertes ajánlattevő a projekttársaságon keresztül teljesített beruházását saját – azaz nem a projekttársaság mint erőforrást nyújtó szervezet – referenciájaként hivatkozhatja?
Részlet az állásfoglalásából: […] A referenciára történő hivatkozás esetében, amennyiben nemközvetlenül az adott cég volt a szerződést kötő fél, vagy csak részben általatörtént a teljesítés, azt a körülmények leírásával hivatkozhatja. Érdekestovábbá, hogy mivel a 2009. április 1-jétől hatályba...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. október 19.
Kapcsolódó címkék:  

Alkalmasság igazolása erőforrással

Kérdés: A Kbt. 65. §-ának (3) bekezdése lehetőséget ad az alkalmasság igazolása körében erőforrás-szervezet igénybevételére. A törvény 4. § 3/D. és 3/E. pontjai határozzák meg az erőforrás fogalmát. Jól gondolom, hogy egy erőforrást nyújtó szervezet úgy is biztosíthat erőforrást, hogy az nem a saját tulajdona, illetve referencia esetén nem a saját teljesítése – azzal, hogy az erőforrást ténylegesen tudja biztosítani, és feltéve, hogy az ajánlattevő és az erőforrást nyújtó szervezet között többségi befolyás áll fenn?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Kbt. 4. § 3/D. pontja szerint erőforrást nyújtó szervezet:az a szervezet vagy személy, amely nem minősül alvállalkozónak, és azajánlattevőnek a szerződés teljesítéséhez szükséges mértékben erőforrástbiztosít.A 3/E. pont értelmében erőforrás:...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. október 19.
Kapcsolódó címkék:  

Többségi befolyás fennálltának időtartama erőforrás-szervezet esetén

Kérdés: Jól gondoljuk, hogy a Kbt. ilyen irányú rendelkezése hiányában az olyan erőforrást nyújtó szervezetnél, ahol többségi befolyásnak kell fennállnia, a többségi befolyást nem kell biztosítani a közbeszerzési szerződés teljesítése alatt, csak az adott közbeszerzési eljárás során? Ha álláspontunk nem helytálló, akkor mi a következménye annak, ha a Kbt. 4. § 3/E. pontja szerinti többségi befolyás a szerződés teljesítésének időtartama alatt megszűnik?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Kbt. az alábbiakban szabályozza az erőforrást nyújtószervezet definícióját:– 4. § 3/D. erőforrást nyújtó szervezet: az a szervezet vagyszemély, amely nem minősül alvállalkozónak, és az ajánlattevőnek a szerződésteljesítéséhez szükséges mértékben...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. október 19.
Kapcsolódó címkék:  

Közös ajánlattevők alkalmassága

Kérdés: Amennyiben közös ajánlattevőként indulna két cég, és az ajánlati kiírásban az szerepel, hogy a részvételre jelentkezőnek alkalmassági körben rendelkeznie kell egy adott tagsági jogviszonnyal, de a közös ajánlattevők közül csak az egyiknek van meg ez a tagsága, akkor az gondot jelent? Vagyis közös ajánlattevő esetén mind a kettő cégnek kellene rendelkeznie ezzel a jogosítvánnyal?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...alkalmassági követelmények kivételével – együttesen is megfelelhetnekaz előírt alkalmassági követelményeknek, továbbá más szervezet erőforrására...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. október 19.
Kapcsolódó címkék:    

Többes alvállalkozás értelmezése Kbt.-módosítás után

Kérdés: A 2009. július 22-én módosított Kbt. azt mondja, hogy az ajánlattevő ugyanabban a közbeszerzési eljárásban – részajánlattételi lehetőség biztosítása esetén ugyanazon rész tekintetében – nem tehet közös ajánlatot más ajánlattevővel, illetőleg abban más ajánlattevő – a közbeszerzés értékének tíz százalékát meghaladó mértékben igénybe venni kívánt – alvállalkozójaként sem vehet részt, továbbá más ajánlattevő számára erőforrást sem biztosíthat. Ugyanabban a közbeszerzési eljárásban – részajánlattételi lehetőség biztosítása esetén ugyanazon rész tekintetében – az adott személy, szervezet nem jelenhet meg több ajánlattevő (közös ajánlattevő) ajánlatában egyidejűleg a közbeszerzés értékének tíz százalékát meghaladó mértékben igénybe venni kívánt alvállalkozóként és erőforrást nyújtó szervezetként. Jelenleg egy olyan eljárásban vagyunk ajánlattevők, amely részajánlat benyújtására ad lehetőséget. Az egyik, 10 százalék feletti alvállalkozó azt mondta, hogy ugyanezen eljárás során egy másik ajánlatban már szerepel, mint 10 százalék feletti alvállalkozó, és a fentiekre hivatkozva nem ad nekünk ajánlatot. Mivel tudom ezt alátámasztani az alvállalkozó felé, annak érdekében, hogy ő is biztonsággal adjon nekem ajánlatot, illetőleg hogy az ajánlatunk és a versenytársunk ajánlata ezért ne legyen érvénytelen?
Részlet az állásfoglalásából: […] Amennyiben a másik ajánlatban már szerepel az adottajánlattevő, és ez azt jelenti, hogy más részajánlatban már szerepel, akkor aztkülön kell értelmezni, külön ajánlatként. Azaz van két részajánlat, A rész és Brész. 10 százalékot meghaladó alvállalkozóként az érintett X...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. október 19.
Kapcsolódó címke:

Jogszabályba ütköző iratcsatolás iránti igény

Kérdés: Mit lehet tenni az ellen, hogy az ajánlatkérők cégkivonat csatolását kérjék a jogszabály rendelkezése ellenére? (Az említett gyakorlat általános.)
Részlet az állásfoglalásából: […] ...ajánlattevőnek, a közbeszerzés értékének tíz százalékát meghaladómértékben igénybe venni kívánt alvállalkozójának, továbbá az erőforrást nyújtószervezetnek nem kell igazolnia azokat a tényeket, adatokat, amelyekellenőrzésére az ajánlatkérő közhiteles...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. szeptember 28.
Kapcsolódó címkék:  
1
…
24
25
26
…
35