Kizárás hirdetmény nélküli egyszerű eljárásban

Kérdés: Hirdetmény nélküli egyszerű eljárás esetében kizárható-e az az ajánlattevő, aki annak ellenére, hogy az ajánlatkérő csak három ajánlattevőnek adott ajánlattételi felhívást, mégis közös ajánlattevőként jelenik meg?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...alakíthatja helyzetét olyan szempontból, hogy milyen minőségben kívánrészt venni az eljárásban – alvállalkozóként vagy külső erőforrásként stb. Esetünkben nem korlátoz a Kbt. 70. § (3) bekezdésénekszabálya, melynek értelmében az ajánlattevő ugyanabban...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. június 23.
Kapcsolódó címkék:  

Harmadik személy alkalmasságára vonatkozó nyilatkozat tartalma

Kérdés: A harmadik személy alkalmasságára, kizáró okok igazolására vonatkozóan a Kbt. semmilyen igazolási módot nem ír elő, az ajánlattevőnek csak arról kell nyilatkoznia, hogy a teljesítés melyik részében fogja igénybe venni azt. Ezek szerint, ha valakinek fennálló szerződése, keretszerződése van egy beszállítóval, amelynek mértékét, körülményeit nem kell módosítania a közbeszerzési szerződés teljesítéséhez, a beszállítója nem minősül alvállalkozónak. A szerződés teljesítésében való közreműködésének mértékétől függetlenül, csak arról kell nyilatkoznia az ajánlattevőnek, hogy miben vesz részt. A gyakorlatban a kérdéssel kapcsolatban háromféle megközelítést tapasztaltam: az első szerint a Kbt. 71. § 1. a) pontjára vonatkozó nyilatkozatban minden, a szerződés teljesítésében az ajánlattevőn kívül elvégzett tevékenység megnevezésre kerül, a másik szerint csak a 10 százalék alatti teljesítési értékkel rendelkező résztvevők, alvállalkozók tevékenységei kerülnek megnevezésre, a harmadik szerint pedig csak az alvállalkozónak nem minősülő közreműködők tevékenységei. Mi a helyes, jogszerű megközelítés?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...– a keretszerződésespartner semmilyen alvállalkozónak nem fog minősülni, így egyben harmadikszemély sem lesz. Mivel a külső erőforrás belépésével tovább bonyolódott ahelyzet, hiszen a külső erőforrás és az alvállalkozó elhatárolása egyáltalánnem...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. június 2.
Kapcsolódó címkék:    

Erőforrás-szervezet igénybevételével kapcsolatos ellentmondások

Kérdés: A Kbt. 67. §-ának (4) bekezdése alapján az ajánlattevő a szakmai, műszaki alkalmasságát igazolhatja ún. más szervezet erőforrásaira való támaszkodással is. Így a referencia meglétét is igazolhatja az ajánlattevő a más szervezet által kiállított nyilatkozattal, amely szerint a szerződés teljesítése során a szervezet az erőforrásait az ajánlattevő rendelkezésére fogja bocsátani. Számomra ez a gyakorlatban értelmezhetetlen szituációhoz vezet. Vagyis egy múltbeli cselekmény hiánya (referencia) egy jövőben bekövetkezendő eseménnyel (ígérettel) helyettesíthető. Nem beszélve arról, hogy a referencia esetében milyen erőforrást tud az ún. más szervezet az ajánlattevő rendelkezésére bocsátani. Elég abszurd helyzet. Ezen az alapon a szakmai, műszaki alkalmasság vizsgálata (de ugyanez vonatkozik a pénzügyi alkalmasságra is) feleslegessé, sőt mi több, értelmetlenné válik. Kérdezem, mi a véleményük, tanácsuk ennek a jogintézménynek a gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...is, hogy az ajánlattevőknek akkor isigazolniuk kelljen a közbeszerzési szerződés teljesítésére valóalkalmasságukat, ha más szervezet erőforrására támaszkodnak mind az alkalmasságigazolása, mind pedig a szerződés teljesítése során.Mindezekre tekintettel kerültek...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. április 21.
Kapcsolódó címke:

Éves beszámoló "erőforrás- szervezet" igénybevétele esetén

Kérdés: Ha egy cég számviteli jogszabályok szerinti éves beszámolójának könyvvizsgálói záradéka negatív bejegyzést tartalmaz, ebben az esetben közbeszerzési pályázatokon történő részvételekor e tekintetben más szervezet erőforrására támaszkodást – Kbt. 66. §-ának (2) bekezdése – igénybe veheti-e e feltétel teljesítésére? Valamint kiírható-e olyan pályázat, amelyben csak az ajánlattevő éves beszámolóját fogadják el, és nem fogadják el a Kbt. 66. §-ának (2) bekezdése szerinti más szervezet erőforrásaira támaszkodást, illetve nem közbeszerzési pályázat esetében kiköthető-e ilyen alkalmassági feltétel?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a kérdésben felvetett esetben az éves beszámolót akülső erőforrás cég nyújtja a közbeszerzési törvény 66. §-ának (2) bekezdéseértelmében, a következők szerint: az ajánlattevő a szerződés teljesítéséhezszükséges, az (1) bekezdés a)-d)...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. február 18.
Kapcsolódó címkék:  

Referenciák vizsgálata, kizáró feltételek meghatározása

Kérdés: A referenciákat lehet-e pontozni az ajánlati szakaszban, vagy azokat mindenképpen a részvételi szakaszban kell vizsgálni? A részvételi szakaszban történő bírálathoz kell-e kiírni pontozást (súlyszámokat), vagy jó úgy, hogy a szakmai és a pénzügyi alkalmasság alapján történik az elbírálás? Azt, hogy mi legyen kizáró feltétel (a Kbt.-ben szereplő kizáró feltételeken kívül), a kiíró ugye szabadon döntheti el? (Például hogy kötelezően előír-e bizonyos szakmai, végzettségi feltételeket meghatározott számú munkatárs részére, vagy tetszőleges számban adhatják azokat meg, és ez alapján történik a pontozás.)
Részlet az állásfoglalásából: […] ...azelőző bekezdés első négy bekezdésében meghatározott alkalmasságikövetelményeknek megfelelhet úgy is, hogy más szervezet (szervezetek)erőforrásaira támaszkodik. Az ajánlattevő ebben az esetben köteles igazolni aztis, hogy a szerződés teljesítéséhez...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. február 18.
Kapcsolódó címkék:  

Leányvállalat referenciái

Kérdés: Lehet-e önállóan ajánlattevő a leányvállalat, és ha igen, milyen igazolásokat kell benyújtania? Felhasználhatja-e anyavállalatának referenciáit?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...(is), következésképpen lehet ajánlattevői pozícióban, amelyaz a természetes pozíció, mikor a Kbt. által lehetővé tett külső erőforrásbevonására lehetőség van. Ebben a helyzetben az ajánlattevő sajátanyavállalatának referenciáit felhasználhatja a Kbt...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. január 7.
Kapcsolódó címke:

Kapcsolódó jogviszonyok a közbeszerzésben

Kérdés: Ki tekinthető külső erőforrásnak, és ez a szervezet lehet-e egyben alvállalkozó is ugyanabban az eljárásban, ahol ilyenként feltüntetésre került? Lehet-e annak a pályázónak az alvállalkozója, aki (amely) külső erőforrásként "felhasználta", illetve ugyanabban az eljárásban más pályázó alvállalkozója, avagy egyik sem?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...párhuzamos meglétét. Nem minősítve a gyakorlatot, az ajánlattevőnekérdemes egyértelműen különbséget tennie alvállalkozói és külső erőforrásaiközött. A külső erőforrás ajánlattevői támogatására és ugyanannak azerőforrásnak más...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. január 7.
Kapcsolódó címkék:    

Megbízási jogviszonyban lévő szakember "bemutatása"

Kérdés: Az ajánlati felhívás pontosan meghatározott végzettséggel és szakmai gyakorlattal rendelkező szakember részvételét írja elő a projektben. Az ajánlatkérő kéri csatolni a szakember önéletrajzát és a diplomamásolatát. Kérdésünk a következő lenne: Megbízási jogviszony keretében foglalkoztatott szakembert is megfelelő bemutatni? Elegendő-e a megbízott szakember nyilatkozata (a diplomamásolata és az önéletrajza mellett), hogy részt kíván venni a projektben, avagy erőforrást biztosító szervezetként kell feltüntetni azt a vállalkozást, ahol egyébként a szakembert munkaviszonyban foglalkoztatják?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...és azalvállalkozót is meg kell jeleníteni, amennyiben 10 százalékot meghaladó mértékbenveszi igénybe az ajánlattevő. Ha azonban külső erőforrás a foglalkoztató, úgy ez a helyzeta jelenlegi gyakorlat értelmében változtat a külső erőforrás helyzetén, és...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. december 17.
Kapcsolódó címkék:    

További referencia hiánypótlás keretében

Kérdés: Van egy nyílt közbeszerzési eljárás, amelyben az ajánlatkérő teljes körű hiánypótlást biztosít. A műszaki-szakmai alkalmasság igazolására az ajánlattal azonos nagyságrendű referenciát kérnek. A benyújtott ajánlatban csatolt referenciák az ajánlatkérő véleménye szerint nem teljesítik ezt a feltételt, mert a referenciák tartalma nem egyértelmű, ezért pontosítást kérnek a hiánypótlás keretében. Kérdésem, hogy a pontosítás megadása mellett benyújtható-e további, a feltételeknek szintén megfelelő referencia?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...tartalommal stb., úgy lehetőség van új referencia benyújtására.Az új referencia azonban nem származhat új alvállalkozótól, vagy új erőforrásszervezettől, amely olyan tartalmi elemek módosítását eredményezné, amelyekre aKbt. már nem ad lehetőséget...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. december 17.
Kapcsolódó címkék:  

Más cég nevére szóló referenciaigazolás elfogadhatósága

Kérdés: Az ajánlati felhívás előírja 1 darab referencianyilatkozat benyújtását az adott termék EU-n belüli eladásáról. Mivel az ajánlattevő az elmúlt 3 évben még nem forgalmazta az adott terméket, benyújthatja-e a más európai cég nevére szóló referenciaigazolást, ha ez az európai cég nyilatkozatot ad, mint erőforrást nyújtó szervezet? Lehet-e más országban letelepedett cég erőforrást biztosító szervezet?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...vagy a korábbiszállítás mennyiségére utaló más adat megjelölésével).A (4) bekezdés pedig az alábbiak szerint teszi lehetővékülső erőforrás alkalmazását referenciaigazolás esetében. Az ajánlattevő a szerződés teljesítéséhez szükséges, a Kbt.67....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. szeptember 17.
Kapcsolódó címke:
1
…
30
31
32
…
35