Erőforrás-szervezettel kapcsolatos gyakorlati problémák

Kérdés: A következőkben az erőforrás-szervezetekkel kapcsolatban tennék fel kérdéseket. 1. A Kbt. meghatározása szerint az erőforrás-szervezet az, amely a teljesítéshez erőforrást biztosít, de nincs bevonva a teljesítésbe. Erőforrások az anyagok, gépek, energia, szellemi erőforrás. Tehát erőforrás-szervezetnek tekinthető a bérmunkásokat és gépeket bérbe adó cég, megbízott szakértő? 2. Jól értelmezem, hogy a 71. § (1) bekezdés c) pontja alapján kötelező az ajánlattevőnek felsorolni az összes erőforrás-szervezetet, függetlenül az értékhatártól és attól, hogy az alkalmasság igazolásánál az ajánlattevő támaszkodik-e rá vagy sem? 3. Az ajánlatkérő szolgáltatást szeretne megrendelni, és ehhez az alkalmassági feltételek között elő­írta, hogy a teljesítéshez bizonyos géppel kell rendelkeznie az ajánlattevőnek. Az ajánlattevő bérelné ezt a gépet, és az alkalmasságát ezzel igazolná. De mivel a bérbeadóval nem áll fenn a Ptk. szerinti többségi befolyás, a 4. § 3/E alapján nem támaszkodhat rá. A józan ész és a korábbi törvény szerint el lehetne fogadni, mert az alkalmasságnak is megfelel, és tudná teljesíteni a feladatot. De mi történik, ha a versenytárs emiatt jogorvoslatért fordul a DB-hoz?
Részlet az állásfoglalásából: […] A Kbt. 4. §-ában az alábbi definíciókat olvashatjuk:– 2. alvállalkozó: az a szervezet vagy személy, amely aközbeszerzési eljárás eredményeként megkötött szerződés teljesítésében azajánlattevő által bevontan közvetlenül vesz részt;– 3/D. erőforrást nyújtó...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. május 17.
Kapcsolódó címke:

Alvállalkozói követelés engedményezése

Kérdés: Alvállalkozó vagyok egy közbeszerzési szerződésben. Ebből eredő követelésemet engedményezni szeretném. Megtehetem?
Részlet az állásfoglalásából: […]

Erre vonatkozóan a Kbt. nem tesz megkötést, erre az alvállalkozónak lehetősége van.

(Az engedményezésre a Ptk. rendelkezéseit kell alkalmazni.)

 

[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. március 16.
Kapcsolódó címkék:  

Szerződéses feltételek el nem fogadása miatti érvénytelenség I.

Kérdés: A kiírás szerint az ajánlat érvénytelen, ha az ajánlattevő a szerződés szerinti számlázási feltételeket nem fogadja el. Hol érvényesül így a Ptk. szerinti szerződéses szabadság?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Ptk. és a Kbt. viszonyában a Kbt. kógens szabályozásaminősül speciális szabályozásnak abban a tekintetben, amennyiben az ajánlatkérőszerződéstervezetét az ajánlattevőnek nincs lehetősége például nyílt eljárásbanmódosítani, azaz az érvényes ajánlattétel feltétele...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. március 16.
Kapcsolódó címke:

Szerződéses feltételek el nem fogadása miatti érvénytelenség II.

Kérdés: Hogyan fér össze a Ptk. szerződéses rendelkezéseivel az, hogy az ajánlattevő köteles a szerződéses feltételek között elfogadni a fizetési feltételeket, ellenkező esetben érvénytelen az ajánlata?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Ptk. rendelkezései a szerződések joga körében általábandiszpozitívak, megengedőek, azaz attól a felek egyező akarattal eltérhetnek. Eztehát a szerződő felek számára közbeszerzésen kívül is lehetőséget ad arra,hogy a kettőjük közötti megállapodás...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. március 16.
Kapcsolódó címke:

Terméklehívás ütemezése keretszerződésnél

Kérdés: Lehívhatók-e úgy áruk egy keretszerződésen belül, hogy az a megállapított ütemezéstől eltér, az ajánlatkérő raktárra szállítani nem tudja, és a lehívott mennyiséget ki sem fizeti, csak a szállítási ütemezés szerintit?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a megállapodás szerintírásban is módosítaniuk kell. A módosításban meg kell állapodni a fizetésmódosított feltételeiről is. A Ptk. szerint a teljesített szolgáltatásértellenszolgáltatás jár, azaz a megrendelő a leszállított áruk ellenértékénekkifizetését...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. február 22.

Zártan kezelendő iratok

Kérdés: Ha a szakemberek vonatkozásában például diplomát kell csatolni, kérhető-e annak zártan kezelése?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...módonkell megjelennie, ami ebben az esetben a diploma másolatára is érvényes lehet.[A Kbt. 4. §-ának 37. pontja szerint üzleti titok a Ptk. 81.§-ának (2)–(3) bekezdésében így meghatározott fogalom.Üzleti titok tehát a gazdasági tevékenységhez kapcsolódóminden...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. február 22.

Alkalmasság igazolása erőforrással

Kérdés: Erőforrásként be lehet-e vonni olyan vállalatot, ahonnan eszközt bérlünk, és ezt fel is használjuk a megvalósítás során? Mi a helyzet, ha az alkalmassághoz szükséges szakembereket is így igazoljuk, illetve ők végzik a szakipari munkákat? (Például munkaerő-kölcsönző cégek alkalmazottai.) Ebben az esetben erőforrás vagy alvállalkozó?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...és az erőforrást nyújtó szervezet között aPolgári Törvénykönyv szerinti többségi befolyás áll fenn.Többségi befolyás a Ptk. szerint az olyan kapcsolat,amelynek révén természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiség nélküligazdasági társaság...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. február 1.
Kapcsolódó címkék:  

Fedezetkezelő bevonásának szükségessége

Kérdés: Ha a nyertes ajánlattevő nem vesz igénybe alvállalkozót, akkor is szükséges-e a fedezetkezelő bevonása?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...fedezetkezelés díját az építtető kötelesmegfizetni.Az építtetői fedezetkezelő a feladatkörében okozott kármegtérítéséért a Ptk. szerint felel.Az építtetői fedezetkezelő köteles megőrizni a tevékenységikörében tudomására jutott védett adatot, valamint...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. február 1.
Kapcsolódó címke:

Erőforrás-értelmezés a Ptk. alapján

Kérdés: Egy erőforrással kapcsolatos kérdéssel fordulok Önökhöz, mellyel kapcsolatban várom szíves véleményüket. Ha "A" cégnek a Polgári Törvénykönyv szerinti többségi befolyása áll fenn "B" cégben, akkor csak "A" cég lehet erőforrása "B" ajánlattevőnek, vagy lehet fordított is a felállás, vagyis "A" ajánlattevőnek lesz erőforrása "B" cég?
Részlet az állásfoglalásából: […] Mindkét megoldás elfogadható. Ennek oka, hogy a Kbt. 4. §-aértelmében– 3/D. erőforrást nyújtó szervezet: az a szervezet vagyszemély, amely nem minősül alvállalkozónak, és az ajánlattevőnek a szerződésteljesítéséhez szükséges mértékben erőforrást biztosít;– 3/E....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. január 11.
Kapcsolódó címkék:  

Minősített ajánlattevők igazolásai jegyzékre kerüléskor

Kérdés: A minősített ajánlattevők jegyzékére felkerüléskor van-e lehetősége a kérelmezőnek erőforrás igénybevételére?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...meg az ajánlattevő és az erőforrás-szervezet között. Ebben azesetben az igénybevétel megállapodással továbbra is biztosítható.[A Ptk. 685/B. § (1) bekezdése szerint többségi befolyás: azolyan kapcsolat, amelynek révén természetes személy, jogi személy...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. december 21.
Kapcsolódó címkék:  
1
…
20
21
22
…
32