Külföldi ajánlattevő esetében az Art. 36/A. § (6) bekezdésének érvényesülése

Kérdés: Külföldi nyertes ajánlattevő, hogyan teljesíti az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 36/A. §-ának (6) bekezdése szerinti kötelezettségét 200 000 forint feletti kifizetés esetén?
Részlet az állásfoglalásából: […] A közbeszerzések teljesítéséhez kapcsolódóan megkötöttszerződés esetén a kifizetést teljesítőnek az alvállalkozót a szerződésben kelltájékoztatnia arról, hogy a szerződés és annak teljesítése esetén a kifizetés aközbeszerzési felelősségi szabály (Art. 36/A....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. május 18.

Együttes adóigazolás beszerzése, köztartozásmentes adózói adatbázis

Kérdés: Hol és milyen módon szerezhetjük be az együttes adóigazolást? Van erre valamilyen nyomtatvány? Milyen költséggel jár a beszerzés?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az APEH kirendeltségein szerezhető be az APEH-VPOP együttesadóigazolás. A későbbiek során várhatóan a jelenleg létező APEHköztartozásmentes adatbázis is elegendő lesz a mentesség igazolására, melyremár most érdemes az ajánlattevőknek felkészülniük. A közbeszerzési...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. április 6.

Alkalmasság feltételeinek a minősített ajánlattevők jegyzékéhez képest szigorúbb megállapítása

Kérdés: Mit jelent az, hogy az ajánlatkérő az alkalmasság feltételeit és igazolását a minősített ajánlattevők jegyzékéhez képest szigorúbban állapítja meg?
Részlet az állásfoglalásából: […] A Kbt. 12. §-ának (1) bekezdése értelmében a minősítettajánlattevők hivatalos jegyzékét (a továbbiakban: jegyzék) a KözbeszerzésekTanácsa vezeti (Kbt. 386-391. §-ok).A (2) bekezdés szerint az ajánlattevők jegyzékbe vételénekfeltételeit (a továbbiakban: minősítési...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. április 6.
Kapcsolódó címkék:  

Referenciakérés az üzleti titok figyelembevételével

Kérdés: Milyen adatokat kérhet az ajánlatkérő egy referenciaigazolásban úgy, hogy az adatok ajánlattevő általi megadása még ne sértsen a közte és a referenciát adó között létrejött megállapodás vonatkozásában üzleti titkot? Amennyiben az ajánlatkérő kérése "túlzott", mit tehet az ajánlattevő?
Részlet az állásfoglalásából: […] A referenciaigazolás tartalmára vonatkozó rendelkezéseket aKbt. 67. §-a tartalmazza az alábbiak szerint:– árubeszerzés esetén az előző 3 év legjelentősebbszállításainak ismertetését kérheti az ajánlatkérő. Az adatszolgáltatás során aszerződő partnert, a teljesítés...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. február 23.
Kapcsolódó címkék:  

Érvénytelenség nyilvánvaló elírás esetén

Kérdés: Érvénytelenné nyilvánítható-e az ajánlat azon az alapon, hogy a számokkal meghatározott összeg eltér a betűvel kiírttól akkor, ha látszik, hogy az eltérés oka nyilvánvaló elírás? (Az ajánlatkérő az útmutatóban ilyen esetre érvénytelenné nyilvánítást helyezett kilátásba.)
Részlet az állásfoglalásából: […] A Kbt. értelmében az ajánlatkérő által javítható az elírásaz alábbiak szerint. A Kbt. 84. §-a szerint, ha az ajánlatban nyilvánvalószámítási hiba van, annak javítását az ajánlatkérő végzi el úgy, hogy aközbeszerzés tárgya elemeinek tételesen meghatározott...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. december 15.
Kapcsolódó címkék:  

Ajánlat módosíthatósága írásbeli felvilágosítással

Kérdés: Az ajánlatkérő kérdésére adott írásbeli felvilágosítással módosítható-e az ajánlat?
Részlet az állásfoglalásából: […] A benyújtott ajánlatot az ajánlati kötöttségre vonatkozószabályok miatt nem lehet módosítani. A Kbt. 77. §-a egyértelműen rögzíti, hogyaz ajánlatot "az ajánlattételi határidő lejártáig" lehet módosítani, ugyanis azajánlati kötöttség az ajánlattételi határidő...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. december 15.

Ajánlat pontosítása

Kérdés: Mit jelent az ajánlat pontosítása? Milyen mértékű pontosítás az, amely még nem vezet az ajánlat módosításához?
Részlet az állásfoglalásából: […] Rendkívül nehéz kérdés, amelynek a nyílt és a meghívásoseljárásban van különös jelentősége, az ajánlati kötöttségre vonatkozórendelkezések miatt. Nyílt és meghívásos eljárásban az ajánlatok felbontásátkövetően ugyanis az ajánlatkérő kerülhet olyan helyzetbe,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. augusztus 11.
Kapcsolódó címke:

Közbeszerzéshez kapcsolódó adójogszabály hatálybalépése

Kérdés: Az adózással kapcsolatban mikor lép hatályba az a rendelkezés, ami az ajánlattevőket kötelezi arra, hogy folyamatosan igazolják, nincs adótartozásuk?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdés az alábbi, eredetileg 2008. március 1-jétől 17-ighatályos, majd 2009. január 1-jétől újra hatályba lépő rendelkezésrevonatkozik.Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény vonatkozórésze az alábbiakra módosult.Az Art. 36/A. §-ának (1) bekezdése...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. július 21.
Kapcsolódó címkék:    

Cégkivonat kiegészítése

Kérdés: Társaságunk, mint ajánlattevő, nyílt eljárás keretében az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálatának közjegyző által kiadott és hitelesített cégkivonatot nyújtott be igazolásként. Az ajánlatkérő a következő hiánypótlást rendelte el: A Kbt. 60. § (1) bekezdésének b) pontjában meghatározott kizáró ok vonatkozásában kérünk cégbírósági kivonatot, amely tartalmazza, hogy "nincs cégbíróság által indított eljárás folyamatban". Az ajánlatkérőtől kért tájékoztatás szerint beadott igazolásunk elfogadható lenne az általa kért mondattal kiegészítve. Érvelésünket – miszerint az igazolások tartalma szabályozott, arról a kérelmező nem dönthet, tehát amennyiben a Kbt. megengedi az adott igazolási módot, akkor annak kötött formaiságát és tartalmát ajánlatkérő nem kérdőjelezheti meg – nem fogadta el. Véleménye szerint a cégbíróságtól beszerzett, a kért mondatot tartalmazó "plusz" igazolással az ellentmondás feloldható. A mi véleményünk viszont az, hogy így az ajánlatkérő különbséget tesz az egyes igazolások elfogadhatósága vonatkozásában. Kérjük szíves állásfoglalásukat, hogy jogszerű-e az ismertetett eljárás!
Részlet az állásfoglalásából: […] A Kbt. 61. § (1) bekezdésének b) pontja szerint kizáró oknakaz minősül, ha az adott cég a gazdálkodási tevékenységét felfüggesztette,továbbá az is, ha hivatalos eljárás eredményeképpen a cég tevékenysége, acégbíróság vagy hatóság által fefüggesztésre került. A...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. július 21.
Kapcsolódó címke:

Együttes adóigazolás benyújtására kötelezettek köre

Kérdés: A 10 százalék alatti és feletti alvállalkozóktól is be kell-e kérni az együttes adóigazolást?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.)36/A. §-ának (1) bekezdése értelmében a közbeszerzések közvetlenmegvalósításához kapcsolódóan a közbeszerzésekről szóló törvény szerintinyertes ajánlattevő és az alvállalkozók, valamint a polgári jog...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. május 13.
Kapcsolódó címke:
1
…
8
9
10
11